Večer trogirske cakavice

Dici, za veseje!

Kako se njeguje tradicija i voli svoj rodni grad pokazali su nam učenici Oš Petar Berislavić u utorak 03.05.2022. u prostorijama naše Knjižnice. U ambijentu koji je i sam dio višestoljetne tradicije i zaštićeno dobro grada Trogira, prigodnim programom publici su predstavljeni radovi nastali u sklopu projekta Jerbo ti jeman ništo reć, rezltat suradnje Oš Petra Berislavića i Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Povod ovom događanju sjećanje je na “Primišćenje”, kako se naziva prijenos posmrtnih ostataka sv. Ivana Trogirskog u njegovu kapelu u trogirskoj katedrali.

Učenici su scenskom igrom, recitacijama i pjesmama uspjeli oživjeti nematerijalnu kulturnu baštinu našega grada, prije svega trogirsku cakavicu. Kako se ona njeguje pokazale su nam literarna i glazbena, te kulinarska skupina Oš Petra Berislavića.

Po završetku večeri prisutni su degustirali trogirske rafijole i kroštule, koje su također izradile vrijedne ruke naših učenika.

I nemojte se cudit, u nasoj skuli se s vrimena na vrime, čuti vonj ovik slakarija jer red je da dica ne narestu, a da ne znadu ca se u stara vrimena vo kuvalo i misilo, kazali su naši izvođači.

Program su vodile i pripremile nastavnice Ana Zelalija (literarna skupina), Ivana Bilić (kulinarska skupina), pedagoginja Anamarija Botić (školska klapa). Program su realizirale Ana Lovrić, Tina Kustura, Lira Košćina, Marina Brešan, Bruna Hrabar, Karla Russo, Margita Brešan, Pia Kudelik, Dora Bilić, Gabriela Jurić, Lucija Čović, Josipa Viljac, Lucija Žaja, Marta Buličić i Nikolina Vuletić, učenice šestih razreda Oš Petar Berislavić.

Zahvaljujemo svim sudionicima na ugodnoj večeri!