Travanj u znaku knjige

Travanj u znaku knjige

S veseljem najavljujemo događanja u travnju: petu po redu nacionalnu kampanju Čitaj mi! i manifestaciju Noć knjige

  1. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige kako bi se istaknula njena važnost, te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena (2. travnja). U Hrvatskoj se tog datuma provodi nacionalna kampanja „Čitaj mi!“ u kojoj naša knjižnica sudjeluje od samog početka. Tako i ove, pete godine po redu, organiziramo prigodni program za one kojima je kampanja i namijenjena – našim najmlađima. U suradnji s odgojiteljicom i djecom ogranka „Ribola“ Dječjeg vrtića Trogir, Blankom Guinom prigodnim aktivnostima obilježit ćemo i taj događaj.
  2. travnja, sedmu godinu za redom, očekuje nas manifestacija Noć knjige. Noć knjige obilježava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja), te Dana hrvatske knjige (22. travnja). Tema ovogodišnje Noći je budućnost knjige. Organizatori propituju budućnost knjige i čitanja u svijetu znanosti, izuma, znanstvene fantastike, novih formata i tehnologija. Inspiraciju su pronašli u 50-toj obljetnici lansiranja letjelice Apollo u orbitu, te nedavno lansiranoj raketi Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim „vozačem“ (lutkom astronauta). Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine.

Osobit naglasak stavljen je na način na koji djeca vide budućnost knjige, te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati. Što o budućnosti knjige misle djeca reći će nam i pokazati polaznici trogirskog vrtića „Maslina“. U suradnji s Knjižnicom i uz angažman odgojiteljica Vjekice Bilić, Ivane Buličić i Vere Goleš, dočarat će nam svoja razmišljanja i postaviti prigodnu izložbu na temu „Knjiga u svemiru“. Organiziramo i radionicu i izložbu “Knjiga za budućnost” s nižim razredima osnovne škole.

Ujedno vas pozivamo na izložbu radova mlade umjetnice Jelene Kuzmanić od 23.04. do 30.04.