Jučer smo imali zadovoljstvo našoj trogirskoj publici i gostima predstaviti petu zbirku kratkih priča „Priča se (p)o gradu“ pred mnogobrojnom publikom u Gradskoj knjižnici Trogir.

Priče je odabrao žiri u sastavu: književnica Dunja Kalilić, novinar, karikaturist, glazbenik Igor Brešan i Sanda Marlais Buble pomno odabrao dvadeset i četiri najbolje priče pristigle na Peti natječaj za neobjavljenu priču. Natječaj je raspisala Gradska knjižnica Trogir početkom godine i na njega se javilo pedesetak autora, tako da je zadatak žirija pri odabiru najboljih bio dosta zahtjevan.

Prisutnima se obratila ravnateljica Sanda Marlais Buble: „Prvu nagradu, jednoglasno, dobila je priča „Trogirska sintaksa“ autora Maria Majdića Natrlina. Mario Majdić Natrlin s nama je od početka, on je s pričom „Kako to misliš – otok?“ zastupljen u prvoj zbirci iz 2012. godine za koju je bio nagrađen drugom nagradom. Diplomirani pravnik, rođen u Trogiru odrastao u Splitu, iz hobija se bavi pisanjem. Ovom nam je prilikom podario jednu vrlo suvremenu, intrigantnu, višeslojnu priču koja obrađuje današnji Trogir. Cijela je priča o Trogiru kojega muče problemi što ih donosi masovni turizam u korelaciji s baštinom i ekonomijom. Sam naslov Trogirska sintaksa ne odnosi se na jezikoslovno značenje te riječi nego ukazuje na starogrčku složenicu. Lik Mateja, koji u prvome licu dosta precizno i elokventno razlaže svoje stavove i njegov kum Jere zajedno pokušavaju urediti grad kojega vole i žele zaštititi. Matej postavlja vrlo zanimljiva pitanja: „Ne znam jesu li nam grad oteli drugi ili smo u biti mi ti koji ga drže u zarobljeništvu“ Ekonomiju u kojoj je turizam primaran doživljavaju kao „vrstu prirodne katastrofe“. Kao rješenje u pokušaju zaustavljanja devastacije baštine jedan od likova preuzima inicijativu, i na samome kraju priče autor ubacuje dramski element. Zajednički u dogovoru s kustosicom muzeja izvodi performans u kojemu otima sliku „Napušteni škver u Trogiru“ Emanuela Vidovića i njome osvane pred brodogradilištem.

​Druga nagrada pripala je Marinu Pelajiću s pričom „Stijena“. U našoj III. zbirci objavljena mu je priča „O sole mio“, a u IV. zbirci dobio je drugu nagradu za priču „Održana riječ“ u kojoj je oživio lik Bele IV. Marinu Pelajiću nekako dobro liježu povijesne teme, on povijesnim činjenicama udahnjuje literarni izraz obogaćen neobuzdanom maštom. Tako i u ovoj nagrađenoj priči „Stijena“ obrađuje dramatične okolnosti posljednje borbe Petra Berislavića, velikoga hrvatskog bana rođenoga u Trogiru. Radnja ove priče vodi nas u povijesne trenutke 1520. godine, oživljava lik bana Berislavića, kralja Karla V i papu Lava X i obrađuje temu obrane kršćanstva pred naletima Osmanlija.

​Treću nagradu dobila je Marija Rakić Mimica s pričom „Bijeg“. U njoj autorica ove suvremene ženska priče kroz lik profesorice Zrinke problematizira poremećaj depersonalizacije. Priča obiluje zanimljivim opažanjima, a fabula je strukturirana na jedan vrlo vješt i intrigantan način.

​Ostalih dvadeset i jedna priča su tematski, stilski i kompozicijski različite, povezuju ih negdje više a negdje manje motivi Trogira. Neke su prepune fantastike, druge obiluju realističnošću, neke će vas odvesti u prošlost a s nekima ćete i u budućnost. I upravo ta različitost tema, stilova, motiva čini ovu zbirku vrlo zanimljivom.

​Neka zbirka „Priča se (p)o gradu V.“ bude doprinos Gradske knjižnice Trogir Gradu za čiju ljepotu nismo zaslužni, ali nastojimo biti zahvalni.

Čestitamo nagrađenima i zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu manifestaciju.“