MARTINA LUČIN: Imagine

Martina Lučin, mlada trogirska umjetnica, od 25.04.2022. u prostorijama knjižnice izlaže seriju ilustracija pod nazivom „Imagine“.

Rađene su tehnikom kolaža i prikazuju kućice, uličice, interijere, oldtimer vozila, biljke, a sve njih povezuje motiv mačke.

– One su nešto manje od deset godina stalni “stanovnici” mojih ilustracija. Simboličko- ikonografski dualitet mačjeg motiva je nešto što me fascinira. Njihova neobična narav, gdje su jedne sekunde umiljate a druge mali predatori oštrih kandža te potom treće sekunde opet mazne i nježne je nešto što me beskrajno inspirira. Moj mačak Žućo mi uvelike pomaže u tome, kazala je Martina Lučin.

Većina ilustracija koje prikazuju šarene interijere pune retro uzoraka nastala je za vrijeme lockdowna.

– Za vrijeme tog perioda gdje smo veliku većinu svog vremena morali provoditi unutar četiri zida učinilo mi se zanimljivo izmišljati razne interijere u kojima bih i sama voljela boraviti. Pogodite tko je glavni lik tih interijera? Ilustracije interijera su mi postale jedna od omiljenih tema koje i dalje rado stvaram, kaže Martina Lučin koja često dobiva komentare da njene ilustracije izgledaju kao da su ispale iz nekih dječjih slikovnica.

Martina Lučin rođena je u Splitu, a magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Katedri za kiparstvo. Radi u području skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva. Ne ograničava se materijalima tako da u svom radu koristi odbačene predmete, stare novine, žicu, tkaninu pa sve do klasičnih umjetničkih materijala.

Izložba se može razgledati do 07.05.2022.

(tekst Mladen Radić, Glasnik Istre)