Večerašnja Noć knjige posvećena je knjigama koje su promijenile svijet. Najpoznatija među njima vjerojatno je Gutenbergova Biblija koju nije potrebno posebno predstavljati. Sigurni smo da ste se ovih dana uoči Noći knjige sjetili i mnogih drugih. Mi ćemo vas podsjetiti na onu koju je napisao naš sugrađanin Ivan Lucić, a čuva se i u našoj knjižnici. Riječ je naravno o „De regno Dalmatiae et Croatiae“ Ivana Lucića. U prilogu ovoga značajnoga izdanja nalazi se šest historiografsko-geografskih karata koje predstavljaju naš prvi atlas. Lucić je, prema svojim riječima, želio  potomstvu ostaviti »svjedočanstvo svoje ljubavi prema domovini«.

Ovo djelo obiljem materijala i kritičkim postupcima čini prekretnicu u hrvatskoj historiografiji. Koliko je visoko Lucić na ljestvici i koliko su cijenjena njegova djela, govori i činjenica da mu se djela čuvaju u najpoznatijim svjetskim knjižnicama i arhivima u Veneciji, Parizu, Londonu… Zadovoljstvo nam je da se i Trogir i naša knjižnica nalaze u takvom društvu.

Ivan Lucić rođen je u rujnu 1604. godine u Trogiru, a umro u Rimu 11. siječnja 1679. godine. Studirao je u Rimu i Padovi, gdje je 1630. doktorirao pravo. Od 1630. godine je sudac i čelnik gradske uprave. Kako bi «daleko od mletačkih spletki» dovršio započeto djelo, napušta 1654. Trogir i nastanjuje se u Rimu. Tu ulazi u krug istaknutih erudita oko akademije švedske kraljice Kristine. Član je uprave i predsjednik (1662-1663) Zbora sv. Jeronima. Lucićevo glavno djelo jest «De regno Dalmatiae et Croatiae».