Lota i kralj Andree Debak

Promocijom bajke „Lota i kralj“ zaokružili smo priču o ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige.

– Bajka je objavljena u travnju prošle godine. Prvo predstavljanje je održano virtualno tako da je ovo prvo pravo u mom Trogiru što mi je velika čast i zadovoljstvo. Zahvalna sam Gradskoj knjižnici Trogir i ravnateljici Sandi Marlais Buble što me pozvala da zaključimo Mjesec hrvatske knjige. Ideja za bajku Lota i kralj se dogodila spontano, premda je određeno vrijeme u meni postojala želja da jednog dana napišem bajku. U prosincu će iz tiska izaći kratki romančić radnog naziva „Bumbar želi biti zubar“, a za sljedeću godinu planirane su još dvije knjige, kazala je Andrea Debak za Gradski radio Trogir.

Predstavljačica je bila Nataša Jukić, a u programu su sudjelovati Anabel Marinović s violinom, polaznica 4. razreda dislociranog odjela Trogir Glazbene škole Josip Hatze i Roza Knežević, polaznica Škole glume Kaštela.

Priča je to o kralju najvećeg kraljevstva na svijetu, kralju Petru, u kojeg bijaše milostivo srce. Iako je živio u nadaleko poznatom Bijelom dvorcu i uživao veliki ugled, vrata njegovog dvorca uvijek su bila otvorena za sve ljude i djecu. Zaljubivši se u kraljevnu Sjevernog kraljevstva, kraljevnu Ivu, njegovo srce postade hladno. No jedna će ga „biljka“ poučiti da sreća nije u materijalnim stvarima, nego u srcu svakog čovjeka. Ona je osobni izbor svakog čovjeka i ovisi o njemu samome.

Zahvaljujemo se svima koji su došli i svojim dolaskom uveličali ovo događanje.