Marina Vujčić: Stolareva kći

Marina Vujčić: Stolareva kći

Završio je i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige. U mnoštvu događanja koje smo vam pripremili izdvojili bismo predstavljane najnovije knjige Marine Vujčić „Stolareva kći“. Marinu Vujčić, rođenu u Trogiru, ne treba posebno predstavljati. Nećemo nabrajati ni brojna djela koja je do sada izdala, ni nagrade koje je za njih dobila. Naša sugrađanka i u ovoj je knjižnici jedan od najčitanijih domaćih autora.

„Stolareva kći“ zbirka je dnevničkih zapisa u kojima autorica iznosi svoju intimu, a proteže se na razdoblje unatrag desetak godina pa sve do danas. Podijeljena je u tri dijela: „Herbarij“, „Na Palagružu“ i „Selo“. Dnevnik prati ključne događaje u autoričinu životu kroz to razdoblje s neizbježnim odlascima u prošlost. Godine su to velikih životnih promjena i događaja, prožete žalom za prošlošću i dragim osobama kojih više nema. Marinina proza dodiruje nas i onda kada s nama i našim iskustvima nema direktne veze. Kao i uvijek prošlost se čini ljepša od sadašnjosti.

Razmišljanja s Palagruže protuteža su ostalim zapisima, čine svojevrsnu prekretnicu i sjajno opisuju trenutke u kojima autorica pronalazi mir i ispunjenje. Čitajući robinzonske opise gotovo netaknute prirode i života u njoj ne treba puno da i sami poželimo otići na neku svoju Palagružu.

U ovom trenutku Marina živi u Segetu Gornjem i kako sama kaže „…budiš se kad ti mozak ima što reći pa makar cijeli svijet spavao, liježeš kad ti tijelo zatraži…“ Njena intimna ispovijed završava s dozom optimizma jer, da se izrazimo klišeom, život je nepredvidiv i treba ga živjeti.

Zahvaljujemo Marini Vujčić na književnoj večeri, Patriciji Horvat koja je susret vodila, učenicima gudačkog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea, DO Trogir i svima koji su svojim prisustvom uveličali događanje.

FOTO: Joško Herceg