Večer s Jasenom Bokom : Latinskom Amerikom uzvodno

“Latinskom Amerikom uzvodno: za Che Guevarom od Patagonije do Kube”

U ponedjeljak, 21.10., ugostili smo poznatog splitskog putopisca, nagrađivanog dramaturga i biografa Jasena Boku koji je predstavio svoju knjigu “Latinskom Amerikom uzvodno: za Che Guevarom od Patagonije do Kube”.

Sa svojom životnom partnericom Nikolinom, Jasen se u jesen 2017. uputio na uzbudljivo četveromjesečno putovanje po zemljama Latinske Amerike. Nomadski slijedeći markantne otiske legende, gerilca, revolucionara i pop-ikone Che Guevare, proputovali su 50.000 kilometara i promijenili više od 200 prijevoznih sredstava – od konjskih zaprega do aviona.

“Dogodilo mi se slično kao i Cheu na njegovom putovanju Latinskom Amerikom, otkrio sam sasvim nepoznat svijet i golemo, kontinuirano izrabljivanje kontinenta koje nije prestalo od 1492., kad su ga Europljani ‘otkrili’. Stoljeća kolonijalizma i imperijalizma, besramna jurnjava za profitom, tretiranje prvo starosjedilaca kao manje vrijednih ‘divljaka’, a danas Latinoamerikanaca kao nekog tko služi isključivo za punjenje džepova multinacionalnih kompanija, tamna je mrlja na savjesti čovječanstva.” priznaje Boko.

Osim politike, Boku zanima i svakodnevni život izvan vijesti; zaplesao je i tango, a koliko je u tome dobar i kako je to prošlo, pročitajte u knjizi koju možete posuditi i u našoj knjižnici.